GAYRİMENKUL
Kira sözleşmesi, hem ev sahibinin hem de kiracının haklarını güvenceye aldığı için her iki taraf için de önem taşıyor. Özellikle de ileride yaşanacak bir sorun veya gelişmeyle ilgili karar alınırken ya da kira kontratı yenilenme dönemi geldiğinde kira sözleşmesinde yazan maddelerin tekrar gündeme geldiği düşünülürse…
Peki kira sözleşmesi imzalamanın püf noktaları neler? İşte kira sözleşmesi imzalarken dikkat edilmesi gereken 10 kritik konu…
1) Eksiksiz kimlik bilgileri
Kira sözleşmesinde hem ev sahibi hem de kiracı için şu bilgilerin mutlaka yer almasına dikkat edin: Ad, soyadı ve T.C. kimlik numarası. Ayrıca, kiracıların emin olması gereken bir diğer konu ise, kira sözleşmesini imzalayacak kişinin gerçekten evin sahibi olup olmadığı… Gerekirse tapu kayıtlarına başvurabilirsiniz.
2) Kira tutarını yazarken…
Kiralık ev için anlaşılan kira fiyatı sözleşmede hem yazıyla hem de rakamla yer almalı.
3) Doğru iletişim bilgileri
Kira sözleşmesinde adres bilgisi bölümünde, kiralanacak konutun adresinin doğru yazıldığını kontrol etmelisiniz. Ev sahibinin veya varsa kefilin iletişim adreslerinin de sözleşmede bulunması dikkat edilecek diğer konulardan…
4) Detaylara yer açın
İlerleyen dönemlerde herhangi bir anlaşmazlık yaşamamak adına kiranın hangi tarihlerde, hangi hesaba yatırılacağı mutlaka kira kontratı maddeleri arasında yer almalı. Aynı zamanda kira artış dönemleri ve artış oranı da açıkça belirtilmeli.
5) Depozito maddesi
Depozito söz konusuysa; miktarı, neden verildiği ve hangi şartlarda depozito bedelinin geri alınacağı maddelerde yine açık ve net olarak yer alması gereken konulardan…
6) Demirbaşlar ve tadilatlar
Kiralanan gayrimenkulün hangi koşullarda teslim edildiği, demirbaş bilgileri ve kiracının mal sahibinin yazılı izni olmadan tadilat yapamayacağı da yazılmalı.
7) Geçerlilik süresi
Kira sözleşmesinin süresi ve yenileme dönemine ait bilgilere yer verilmeli. Küçük bir bilgi: Ev sahibi kira kontrat süresi dolmadan kiracıyı evden çıkaramaz. Ayrıca kontrat süresi bitimine 1 ay kala ev sahibi, kiracısına ihtarname çekmediği sürece, söz konusu kontrat kendiliğinden yenilenir ve süresiz kontrat niteliğine dönüşür.
8) Anlaşmazlıklar için önlem alın
Mal sahibi ve kiracı arasında bir anlaşmazlık yaşanması durumunda hangi mahkemelerin ve icra müdürlüklerinin yetkili olacağı da sözleşmeye dâhil edilmeli.
9) Kiracılar dikkat!
Özellikle kiracıların kiralık ev için sözleşme imzalarken mutlaka ekletmesi gereken madde olmalı. Neyin hakkında mı? Kiralanan konutun geçmiş dönemden (yani eski kiracıdan) kalan aidat, su, elektrik, doğalgaz gibi borçlarının bulunması halinde, bu borçların yeni kiracıya ait olmadığı hakkında.
10) İmza zamanı
Taraflar sözleşmenin her sayfasını birlikte ve varsa kefiller huzurunda imzalamalı.
Kira fiyatından düşülebilecek masraflar nelerdir?
• Apartmandan kaynaklanan sorunlarda masraflar genelde ev sahibine aittir.
• Örneğin boya, dış cephe kaplaması, üst komşudan kaynaklanan sızıntı gibi durumlarda giderler ev sahibine aittir. Ancak kiracı ve ev sahibi arasında yapılacak bir anlaşmayla kiracı bu masrafları kendi üstlenip kira bedelinden düşebilir. Bu konunun kira sözleşmesinde belirtilmesi zorunlu değildir. Karşılıklı anlaşmayla bu tip konular çözüme kavuşturulabilir.
• Yeni taşınılan bir evde eğer tadilat gerektiren durumlar varsa bunu genelde ev sahibi karşılar. Eve taşınmadan önce kiracılar yapılması gereken tadilatları ev sahibiyle konuşup bunların halledilmesini talep edebilir.
• Eğer kiracı eve taşındıktan sonra birtakım sorunlar olursa bunu kiracı kendi cebinden karşılayıp kiradan düşebilir. Bu yasal bir durumdur. Örneğin tesisatın patlaması, kombinin bozulması gibi durumlarda kiracı ev sahibine sormaksızın gerekli tadilatı yaptırıp, faturalarını ev sahibine vererek kiradan düşebilir. Eğer ev sahibi bu tadilatları yapmayı reddeder ve kiracının kendisinin halletmesini söyleyip kiradan düşmeyeceğini söylerse, kiracı mahkeme yoluyla bu durumu çözebilir. Bu konularda kanun her zaman kiracının yanındadır.
Evdeki hangi masraflar kiradan düşülmez?
Bazı durumlarda masraflar kiradan düşülmeyebilir. Kiracı olduğunuz evde keyfi olarak tadilat yaparsanız ya da evde boya yaptırmak isterseniz masraflar size ait olur.
İsteğe bağlı olarak yapılacak hiçbir masraf ev sahibine yükümlülük getirmez. Ayrıca ev sahibinin izni olmadan bu işlerin yapılması da doğru değildir ve kiracı ile ev sahibi arasında sorun yaşanmasına neden olur. Devamında ev sahibi kiracıyı evden çıkartıp maddi tazminat davası açabilir.
E-posta Adresiniz Yayınlanmayacaktır. Zorunlu Alanlar *
Bu yazıya puan vermek istermisiniz ?
2 Oy Kullanıldı: Yazı Puanı 5